(0165) 398 888 info@trivers.nl
Selecteer een pagina

Angst

Illustratie hand-in-hand

Onze dochter (8 jaar) is bang. Ze durft niet alleen boven te spelen.

Weet Trivers een oplossing?

Iedereen kent angsten. De een is van nature banger of angstiger aangelegd dan de ander. Angst is een alarmbel als er mogelijk gevaar dreigt; het is een vorm van zelfbescherming. Angsten kunnen reëel zijn maar ook irreëel.  Op de leeftijd van uw dochter spelen vaak angsten voor donker, alleen (thuis) zijn en alleen slapen. Wanneer angsten het functioneren van een kind echt langdurig beïnvloeden op een negatieve manier (bijv.: te weinig slaap, slecht presteren op school, situaties vermijden) dan is hulp een goed idee. 

Je kunt beginnen met een aantal dingen zelf te proberen en kijken of dat voldoende helpt:

 • Neem angst altijd serieus en praat erover. Benoem voor haar haar gevoel, de uitingen van de angst en erken dat dat naar is. Wimpel het niet af en ga ook geen dingen vermijden waar ze bang voor is. Boos worden en pushen heeft ook geen zin. 
 • Kijk of er reële redenen zijn voor de angst: geluiden, te donker, ervaringen.
 • Bedenk samen een plannetje hoe het wel kan lukken. Hoe kunnen jullie de situatie zo maken dat ze het net durft? Bijvoorbeeld: eerst samen op haar kamer zijn en dan 5 minuten alleen waarbij u op de gang bent. Vervolgens 5 minuten dat u beneden bent met om de minuut even iets roepen, enz.
 • Maak een vel met waarop jullie bijhouden wat haar al lukt en hoe. Hieraan kunt u een beloningssysteem koppelen.
 • Lukt dit alles echt niet of belemmert het haar echt in haar functioneren, dan zou ik niet wachten met hulp zoeken. Bij Trivers behandelen we vaak kinderen met angstklachten. 

Contact opnemen

  Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in ons Privacy beleid


  veilig mailen
  Trivers maakt gebruik van ZorgMail voor het veilig versturen van privacygevoelige informatie.

  Trivers streeft continu naar het optimaal leveren van kwalitatief uitstekende en veilige zorg voor cliënten. Nieuwe Europese wetgeving heeft dit nog eens verder aangescherpt en daarom heeft Trivers besloten veilig mailen mogelijk te maken. handleiding veilig mailen