Leerproblemen

Wat is een leerprobleem?

Wanneer kinderen leerproblemen ervaren hebben zij moeilijkheden en beperkingen in het vermogen om gemakkelijk iets te kunnen leren. Het verwerken van informatie gaat met een stuk meer moeite dan mensen zonder leerstoornissen. Leren op school lukt hierdoor niet altijd even goed als het kind zou willen. Leerproblemen kunnen onder meer zorgen voor faalangst en een onzeker gevoel. Een aantal vaardigheden zijn eens stuk lastiger uit te voeren voor een kind met een leerprobleem. Denk hierbij onder anderen aan bepaalde basisvaardigheden als;

 • lezen en tegelijkertijd begrijpen wat een er gelezen wordt
 • schrijven
 • rekenvaardigheden
 • informatie verwerken
 • probleemoplossend denken
 • aandacht op meerdere dingen leggen
 • leren (van schoolvakken)

Waarom heeft mijn kind leerproblemen?

Een leerprobleem kan op verschillende manieren ontstaan. Meerdere factoren kunnen hiermee te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan een genetische aanleg, neurologische achterstand, een externe factor of een moeilijke omgeving. Er zijn bepaalde leerstoornissen die zorgen dat een kind moeite heeft met leren. Voorbeelden van zo’n leerstoornis zijn onder meer:

 1. ADHD: Dit is een neurologische aandoening die ervoor zorgt dat een kind erg veel moeite heeft met de aandacht erbij houden waardoor concentratieproblemen ontstaan. Leren en onderwijs optimaal kunnen volgen maakt dit een stuk lastiger. Hyperactiviteit en impulsiviteit zijn andere kenmerken van ADHD. Natuurlijk is dit niet alleen maar negatief, maar kan dit ook tot erg mooie dingen lijden.
 2. Dyslexie: Deze leerstoornis zorgt ervoor dat de ontwikkeling op het gebied van (begrijpend) lezen, spellen en andere taalvaardigheden. Het helpt wanneer het kind in dit geval extra begeleiding krijgt bij de ontwikkeling van deze vaardigheden zodat de leerachterstand niet verder oploopt.
 3. Dyscalculie: Wanneer het kind te maken heeft met deze leerstoornis zal het een stuk moeilijker zijn om wiskundige en rekenvaardigheden onder de knie te kunnen krijgen. Dit kan in veel gevallen ook zorgen voor motivatieproblemen bij rekenen en wiskunde waardoor de achterstand op deze aspecten alleen maar verder uitloopt.
 4. Dysgrafie: Dit leerprobleem zorgt ervoor dat de schrijfvaardigheden van het kind erg achterblijven. Hierbij hebben kinderen moeite met het vinden van een fijne zinsopbouw, structuur, spelling en grammatica. Ook hebben kinderen vaak een slordig handschrift.
 5. ASS (autisme) : Dit is een stoornis in de ontwikkeling van sociale vaardigheden. Ook dit leerprobleem komt voor bij kinderen. Hierbij is communiceren, representatief gedrag vertonen, interactie maken met andere kinderen en sociale zelfredzaamheid erg moeilijk.
 6. Niet verbale leerstoornis: Bij deze leerstoornis is er sprake van een achterstand op het gebied van het begrijpen en interpreteren van non-verbale signalen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en gebaren.

Leer omgaan met leerproblemen

Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat zowel ouders als kinderen leren omgaan met leerproblemen. Wanneer ouders en kinderen elkaar niet goed begrijpen kan dit zorgen voor een lage intelligentie van het kind. Er zijn tegenwoordig genoeg hulpmiddelen die zorgen dat leerproblemen bij uw kind niet lijden tot een moeilijke jeugd of grote leerachterstand.

Ieder kind is uniek

Wij bij Trivers vinden dat ieder kind uniek is. Leerstoornissen hebben altijd een oorzaak of verschillende oorzaken wat vaak genetisch bepaald is. Met de juiste begeleiding en ondersteuning van ouders en professionals zal het kind alsnog een succesvolle (school)carrière kunnen hebben. We helpen jouw kind graag met het vinden van de perfecte balans in begeleiding.

Trivers_leerproblemen_hero_1
Trivers_leerproblemen_contact

Contact opnemen

  Contactgegevens

  Trivers Zevenbergen

  Pastoor van Kessellaan 3
  4761 BH Zevenbergen

  Telefoon: (0165) 398 888
  E-mail: secretariaat@trivers.nl

  KvK: 65680200

  Trivers Breda

  Willem Alexanderplein 2 (ingang B)
  4847 AL Teteringen

  Telefoon: (0165) 398 888
  E-mail: secretariaat@trivers.nl

  KvK: 65680200

  Trivers Roosendaal

  Parklaan 9
  4702 XA Roosendaal

  Telefoon: (0165) 398 888
  E-mail: secretariaat@trivers.nl

  KvK: 65680200

  Trivers Bergen op Zoom

  Medisch Centrum De Poort

  Jan Borghoutsplein 2
  4624 BS Bergen op Zoom
  Telefoon: (0165) 398 888
  E-mail: secretariaat@trivers.nl
  KvK: 65680200