(0165) 398 888 info@trivers.nl
Selecteer een pagina
Illustratie hand-in-hand

Op school geven ze aan dat mijn kind een spellende lezer is.

Wat houdt dat precies in?

Bij een spellende leesstrategie is de klank-tekenkoppeling (welke klank hoort bij de letter) vaak onvoldoende geautomatiseerd. Daarnaast spelen problemen in de fonologische verwerking (verwerking van de klanken in een woord, zoals bijvoorbeeld het onthouden van de klankvolgorde) een grote rol.
Woorden worden niet direct herkend waardoor ze letter voor letter worden gelezen (hakken-analyse). Daarna moeten de letters aan elkaar worden geplakt om er een woord van te maken (plakken-synthese). Dit gaat ten koste van het leestempo.

U kunt uw kind helpen door te werken aan de automatisering van de letters. Dit kan o.a. geoefend worden door de letters te flitsen. De fonologische verwerking (klankbewustzijn) kan verbeterd worden door te oefenen met het hakken en plakken van woorden en het weglaten of vervangen van klanken in een woord (bijv. room zonder r is ….. oom).
Het leestempo kan verder verhoogd worden door het flitsen van woorden met een bepaalde structuur (bijvoorbeeld M(medeklinker)-K(klinker)-M(medeklinker), zoals kok of man). Let op dat dit niet ten koste gaat van de nauwkeurigheid.

Trivers biedt begeleiding om de leesstrategie van uw kind te optimaliseren.

Contact opnemen

    Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in ons Privacy beleid


    veilig mailen
    Trivers maakt gebruik van ZorgMail voor het veilig versturen van privacygevoelige informatie.

    Trivers streeft continu naar het optimaal leveren van kwalitatief uitstekende en veilige zorg voor cliënten. Nieuwe Europese wetgeving heeft dit nog eens verder aangescherpt en daarom heeft Trivers besloten veilig mailen mogelijk te maken. handleiding veilig mailen