Gedragsproblemen bij kinderen

Wanneer de ontwikkeling van uw kind in de school- en/of thuissituatie belemmerd wordt door gedragsproblemen dan kan er sprake zijn van een ontwikkelingsstoornis. Hieronder vallen aandachts- en concentratie stoornissen als ADHD of ADD, stoornissen in het autistisch spectrum (ASS), zoals PDD-NOS en het syndroom van Asperger, en overige gedragsstoornissen zoals ODD en CD.

Trivers_gedragsproblemen

Wat is een gedragsprobleem?

Een gedragsprobleem is gedrag dat door mensen als ongewenst of ongepast kan worden beschouwd binnen de culturele, psychologische of sociale context. Dit kunnen kleine overtredingen zijn, maar het kan ook ernstigere vormen aannemen zoals zelfdestructief of agressief gedrag. Er zijn verschillende oorzaken voor gedragsproblemen. Hoe langer en hoe vaak het gedrag voorkomt, hoe ernstiger het gedragsprobleem. Ze kunnen ontstaan door emotionele stoornissen, opvoedingsvaardigheden, sociale omgeving en biologische factoren.

Wanneer het gedrag nadelige gevolgen heeft voor de individu en het gedrag heel problematisch is voor de ouders en omgeving, is het verstandig om professionele hulp te zoeken om te beheersen of corrigeren. Deze professionals handelen volgens de richtlijn ernstige gedragsproblemen.

 

 

 

Trivers_gedragsproblemen_contact@2x

Welke gedragsstoornissen zijn er?

Gedragsproblemen kunnen voortkomen uit een gedragsstoornis. Een gedragsstoornis is een psychische aandoening waarbij een persoon, vaak een kind of adolescent, aanhoudend gedrag vertoont dat afwijkt van de maatschappelijke normen en verwachtingen. Er zijn veel verschillende gedragsstoornissen die voorkomen bij kinderen en jongeren. Enkele van de meest voorkomende zijn:

  • Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD): Deze stoornis wordt gekenmerkt door een voortdurend patroon van onoplettendheid en/of hyperactiviteit en impulsiviteit dat het functioneren of de ontwikkeling belemmert.
  • Autismespectrumstoornis (ASS): Deze stoornis heeft vooral betrekking op communicatie en sociale vaardigheden. Deze vaardigheden zijn bij kinderen met ASS minder ontwikkeld. De stoornis komt veel voor bij kinderen met een (licht) verstandelijke beperking, maar het kan ook voorkomen bij kinderen met een normale of zelfs hele hoge intelligentie.
  • Oppositioneel opstandige stoornis (ODD): Kinderen met ODD vertonen vaak een patroon van boze/irritabele stemming, brutaal/agressief gedrag of wraakzucht, wat verder gaat dan normaal kinderlijk gedrag.
  • Normoverschrijdende gedragsstoornis (CD): Dit is een ernstige stoornis waarbij kinderen vaak gedrag vertonen dat tegen de maatschappelijke normen en regel ingaat. Dit kan bijvoorbeeld diefstal, agressie of vernieling van eigendom omvatten.

Wanneer is er sprake van een gedragsprobleem?

Wanneer iemands gedrag regelmatig afwijkt van de verwachtingen in zijn of haar sociale of culturele context en dit leidt tot problemen of conflicten in het dagelijks functioneren, spreekt men van een gedragsprobleem. Dit kan leiden tot storend gedrag tegen mensen in de omgeving van het kind. Er zijn verschillende typen storend of ongewenst gedrag:

  • Dwars en opstandig gedrag: Kinderen maken ruzie met volwassenen of weigeren te luisteren, zin doordrijven;
  • Driftig gedrag: Woede-uitbarstingen, snel boos en gepikeerd;
  • Antisociaal/crimineel gedrag: Vechten met anderen, niet luisteren naar anderen, spijbelen van school, ongevoelig zijn voor straffen die daarop volgen;
  • Druk en impulsief gedrag: Niet nadenken voor ze iets doen, rusteloos zijn, anderen met opzet ergeren.

 

 

Gevolgen van gedragsproblemen

Gedragsproblemen bij kinderen kunnen een breed scala aan gevolgen hebben, zowel op korte als op lange termijn, die hun welzijn, ontwikkeling en relaties beïnvloeden. Een paar van deze effecten zijn:

  • Academische problemen: Kinderen met gedragsproblemen hebben vaak moeite met concentreren en leren, wat kan leiden tot minder goede prestaties en in sommige gevallen moeten zij zelfs van school af.
  • Sociale isolatie: Gedragsproblemen kunnen ervoor zorgen dat andere kinderen en volwassenen het kind vermijden of uitsluiten, wat eenzaamheid en sociale vaardigheden kan veroorzaken.
  • Conflicten met gezag: Kinderen met gedragsproblemen kunnen regelmatig in conflict komen met leraren, ouders en andere autoriteitsfiguren. Dit kan de ontwikkeling van respectvolle en constructieve relaties bemoeilijken.
  • Emotionele en psychologische problemen: Gedragsproblemen kunnen leiden tot angst, depressie, lage zelfwaardering en andere emotionele problemen.
  • Risico op delinquent gedrag: Onbehandeld gedrag kan escaleren naar meer ernstige vormen van antisociaal of delinquent gedrag als kinderen ouder worden.

Om deze negatieve gevolgen te verminderen en kinderen te helpen gezonde volwassenen te worden, is het belangrijk om gedragsproblemen vroegtijdig aan te pakken.

Trivers_gedragsproblemen_hero_1

Omgaan met gedragsproblemen

Het kan voor ouders lastig zijn om te gaan met een kind dat een gedragsstoornis heeft. Er zijn een aantal beschermende factoren die belangrijk zijn voor de kinderen om beter te kunnen omgaan met hun uitdagingen. De ouders moeten een veilige en voorspelbare omgeving creëren, door geduldig en consequent te zijn. Ook zijn sociale vaardigheden en een goed probleemoplossend vermogen belangrijk. Ouders die over deze vaardigheden beschikken, kunnen hun kind helpen om beter met stress en conflicten om te gaan.

Wanneer kinderen ernstige gedragsproblemen hebben en antisociaal gedrag vertonen en de ouders geen invloed meer hebben, is het verstandig om professionele hulp te zoeken.

 

 

Trivers_begeleiding_bij_gedragsproblemen_hero

Psychologisch onderzoek

Een psychologisch onderzoek kan dan informatie geven, waardoor u als ouder, kind of jongere meer zekerheid krijgt over wat er aan de hand kan zijn. Dit kan een bevestiging zijn van uw eigen gevoel of nieuwe inzichten opleveren, waarmee u verder kunt. Ook tijdens een begeleiding kunnen vragen komen, die met een psychologisch onderzoek beantwoord kunnen worden.

Na een onderzoek of tijdens de begeleiding geeft Trivers-ADHD Instituut Roosendaal u, en indien gewenst de school, praktische en handelingsgerichte adviezen voor de begeleiding van uw kind thuis (en op school). Trivers-ADHD Instituut Roosendaal biedt voor ouders, kinderen en jongeren een uitgebreid onderzoeks- en begeleidingsprogramma.

Trivers_gedragsproblemen_contact

Contact opnemen

    Contactgegevens

    Trivers Zevenbergen

    Pastoor van Kessellaan 3
    4761 BH Zevenbergen

    Telefoon: (0165) 398 888
    E-mail: secretariaat@trivers.nl

    KvK: 65680200

    Trivers Breda

    Willem Alexanderplein 2 (ingang B)
    4847 AL Teteringen

    Telefoon: (0165) 398 888
    E-mail: secretariaat@trivers.nl

    KvK: 65680200

    Trivers Roosendaal

    Parklaan 9
    4702 XA Roosendaal

    Telefoon: (0165) 398 888
    E-mail: secretariaat@trivers.nl

    KvK: 65680200

    Trivers Bergen op Zoom

    Medisch Centrum De Poort

    Jan Borghoutsplein 2
    4624 BS Bergen op Zoom
    Telefoon: (0165) 398 888
    E-mail: secretariaat@trivers.nl
    KvK: 65680200