Wat is PDD-NOS?

PDD-NOS staat voor Pervasive Developmental Disorder-Not Otherwise Specified (Nederlands: Pervasieve Ontwikkelingsstoornis-Niet Anderszins Omschreven).

 • lpervasive develepmental disorder = een ontwikkelingsstoornis die het hele leven overheerst.
 • not otherwise specified = de stoornis voldoet niet aan de kenmerken van de andere autismestoornissen.

Wat is PDD NOS?

Het was een diagnostische categorie die voorheen werd gebruikt in de diagnostische handleiding DSM-IV-TR (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fourth Edition, Text Revision) om een bepaalde groep individuen te classificeren die kenmerken vertoonden van een autismespectrumstoornis (ASS), maar niet voldeden aan de specifieke criteria voor een andere ASS-diagnose, zoals autistische stoornis, het syndroom van Asperger of desintegratiestoornis van de kinderleeftijd. Het wordt ook wel eens pervasieve ontwikkelingsstoornissen genoemd. Deze hebben te maken met het doordringen van problemen in verschillende ontwikkelingsgebieden.

Wat zijn gevolgen van PDD NOS?

De diagnose PDD NOS werd gebruikt als een ‘restcategorie’ voor individuen die significant beperkte sociale interactie, communicatieproblemen en repetitief gedrag vertoonden, maar niet alle criteria voor een specifieke ASS-diagnose vervulden. Het werd vaak gebruikt voor mensen met subtielere symptomen of voor degenen die niet voldeden aan de strikte diagnostische criteria van andere ASS-diagnoses. Bij kinderen met PDD NOS is er in principe autisme aanwezig. Wel zijn de verschijnselen een stuk minder heftig.

Problemen met PDD NOS kinderen ervaren

Kinderen met de term PDD NOS ondervinden helaas wel bepaalde problemen hebben. Denk hierbij onder anderen aan;

 • Sociale vaardigheden; De sociale omgang met andere mensen vinden kinderen met PDD NOS vaak lastig. Sociale contacten met bijvoorbeeld klasgenoten gaat niet zo goed als normaal. Er kan angstig gedrag vertoond worden wanneer sociale situaties voordoen.
 • Communicatie vaardigheden; kinderen vinden het lastig om bijvoorbeeld figuurlijke taal als een dikke onvoldoende of vlinders in je buik hebben. Wanneer de buitenwereld gaat functioneren met de kinderen met de diagnose autisme functioneren zij niet zoals de ander. Ook non verbale signalen op het gebied van communicatie kunnen achterlopen.
 • Een minimale belangstelling in het algemeen; Kinderen functioneren minimaal en hebben maar weinig belangstelling voor bijvoorbeeld vriendjes maken, sport, spelen maar bijvoorbeeld wel met computers en andere spelletjes. Ook komen hier de minimale sociale ervaringen pijnlijk naar voren.
 • Veranderingsproblemen: Wanneer er binnen korte tijd veel veranderingen plaatsvinden zal een kind met PDD NOS erg veel problemen ervaren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een nieuwe klas, verhuizing of scheiding van ouders.
 • Psychische stoornissen; Kinderen ervaren vaak nog een andere stoornis zoals een handicap, ADHD, of een depressie. Angsten komen daarom ook meer dan normaal voor. Hiernaast hebben zij te maken met een stijve motoriek waardoor deze kinderen knullig over kunnen komen.
 • Pervasieve stoornissen: Dit is een stoornis waarbij problemen doordringen in verschillende ontwikkelingsgebieden van het kind. Vooral in de sociale situaties.

Wat vinden kinderen met PDD NOS prettig?

Er zijn veel dingen die kinderen met PDD NOS fijn vinden. Wanneer kinderen precies weten wat er gaat gebeuren en bepaalde routines worden nageleefd kan een kind met een gerust gevoel de dag doorkomen. Wanneer iedere dag er ongeveer hetzelfde uitziet zorgt dit voor een goed humeur. Helaas is het een ernstige beperking in het dagelijks functioneren van deze jongeren.

Is PDD NOS te behandelen?

Helaas is het niet mogelijk om volledig te genezen van de PDD NOS of een andere vorm van autisme. Er zijn (nog) geen medicijnen voor en een genezende behandeling bestaat ook niet. Wel is het mogelijk om op een goede manier om te gaan met deze verstandelijke handicap. Met de juiste begeleiding kan het kind makkelijker omgaan met andere kinderen en mensen in zijn of haar omgeving.

 

Trivers_wat_is_PDD-NOS
Trivers_wat_is_PDD-NOS_contact

Contact opnemen

  Contactgegevens

  Trivers Zevenbergen

  Pastoor van Kessellaan 3
  4761 BH Zevenbergen

  Telefoon: (0165) 398 888
  E-mail: secretariaat@trivers.nl

  KvK: 65680200

  Trivers Breda

  Willem Alexanderplein 2 (ingang B)
  4847 AL Teteringen

  Telefoon: (0165) 398 888
  E-mail: secretariaat@trivers.nl

  KvK: 65680200

  Trivers Roosendaal

  Parklaan 9
  4702 XA Roosendaal

  Telefoon: (0165) 398 888
  E-mail: secretariaat@trivers.nl

  KvK: 65680200

  Trivers Bergen op Zoom

  Medisch Centrum De Poort

  Jan Borghoutsplein 2
  4624 BS Bergen op Zoom
  Telefoon: (0165) 398 888
  E-mail: secretariaat@trivers.nl
  KvK: 65680200