Sensorische informatieverwerking

Sensorische informatieverwerking

Sensorische informatieverwerking verwijst naar het vermogen van het zenuwstelsel om informatie uit de omgeving via de zintuigen te ontvangen, te organiseren en vervolgens betekenis te geven. Het omvat het vermogen van ons brein en zenuwstelsel om de informatie die we via onze zintuigen ontvangen te verwerken en te begrijpen. Deze zintuiglijke informatieverwerking kan ook wel gezien worden als een voorwaarde om te kunnen leren en dingen te begrijpen. Wanneer alle zintuigen goed met elkaar samenwerken kan een mens zich gemakkelijker ontwikkelen in het dagelijks handelen.

Ons zintuiglijk systeem bestaat uit verschillende zintuigen. De meest bekende zintuigen zijn zicht, gehoor, tast, smaak en reuk, evenals de proprioceptieve en vestibulaire zintuigen die verband houden met lichaamsbeweging en evenwicht. Deze zintuigen werken samen om informatie over onze omgeving te verzamelen en naar onze hersenen te sturen. Deze samenwerking wordt ook wel sensorisch integratie genoemd.

Sensorische integratie stoornissen

Bij sommige individuen kan de sensorische informatieverwerking echter verstoord zijn, wat resulteert in problemen met het adequaat verwerken en integreren van zintuiglijke prikkels. Dit staat bekend als een sensorische informatieverwerkingsstoornis (ook wel sensorische verwerkingsstoornis genoemd) of sensorische overgevoeligheid.

Gevolgen van sensorische informatieverwerkingsproblemen

Mensen met sensorische informatieverwerkingsstoornissen kunnen overgevoelig zijn voor bepaalde zintuiglijke prikkels, waardoor ze overweldigd, gestrest of angstig kunnen worden. Ze kunnen moeite hebben met het filteren van irrelevante informatie en kunnen het moeilijk vinden om zich te concentreren in omgevingen met veel zintuiglijke prikkels. Anderen kunnen juist ondergevoelig zijn voor bepaalde prikkels en hebben een hogere drempel voor zintuiglijke waarneming.

Hoe kan ik het beste omgaan met een sensorische integratiestoornis?

Het begrijpen en beheren van sensorische informatieverwerking is vooral relevant bij kinderen, aangezien een verstoorde sensorische verwerking hun dagelijkse functioneren, sociale interacties en leerervaringen kan beïnvloeden. Sensory Integration Therapy (sensorische integratie therapie) is een benadering die vaak wordt gebruikt om kinderen te helpen bij het ontwikkelen en verbeteren van hun sensorische informatieverwerking en het verbeteren van hun functioneren in het dagelijks leven. Problemen in zintuigverwerking lijden in veel gevallen tot een mindere ontwikkeling op het gebied van spraak, taal, lezen en de motoriek. Ook is jezelf goed kunnen concentreren een stuk lastiger met zo’n dergelijke stoornis. Helaas kan dit ervoor zorgen dat taken uitvoeren, werken of leren op school een stuk lastiger gaat.

Sensomotorische problemen

Sensomotorische problemen zijn specifieke problemen die te maken hebben met het plannen en organiseren van bepaalde bewegingen. Kinderen met sensomotorische problemen vinden vakken als Lichamelijke opvoeding (gym) lastig. Het ligt niet aan de spieren van het kind, maar aan de samenwerking van de zintuigelijke informatie. De informatie die het binnenkrijgt via de ogen wordt niet goed gekoppeld naar de zintuigen die ervoor zorgen dat de motoriek goed werkt. Hierdoor kan het voorkomen dat er tegen dingen wordt aangelopen of oefeningen slordig worden uitgevoerd. Ook bij andere sportactiviteiten kan het kind achterlopen op de rest van de groep.

Onder of overgevoeligheid voor prikkels

Veel mensen kunnen erg gevoelig zijn voor prikkels. Dit wordt ook wel een sensorisch informatieverwerkingsprobleem genoemd. De prikkelfilter die in de hersenen ontstaat werkt in veel gevallen niet naar behoren. Bij gevoeligheid in de spieren kan iedere beweging als eng en onnatuurlijk worden ervaren. Verder kunnen auditieve prikkels zorgen voor het moeilijker waarnemen van geluiden. Kinderen kunnen bij deze prikkels niet tegen bepaalde (harde) geluiden. Het centraal zenuwstelsel heeft moeite met de juiste betekenis geven aan deze geluiden.

Trivers is er om uw kind verder te helpen met het ontwikkelen van de sensorische informatieverwerking. Onze specialisten staan klaar om ieder kind te helpen om zich verder en beter te ontwikkelen. De logopedist doet onderzoek, geeft advies, en behandelt exact de punten waar verbetering in is te halen. Neem dus zeker eens vrijblijvend en gemakkelijk contact met ons op.

 

Trivers_sensorische_informatieverwerking
Trivers_sensorische_informatieverwerking_contact

Contact opnemen

    Contactgegevens

    Trivers Zevenbergen

    Pastoor van Kessellaan 3
    4761 BH Zevenbergen

    Telefoon: (0165) 398 888
    E-mail: secretariaat@trivers.nl

    KvK: 65680200

    Trivers Breda

    Willem Alexanderplein 2 (ingang B)
    4847 AL Teteringen

    Telefoon: (0165) 398 888
    E-mail: secretariaat@trivers.nl

    KvK: 65680200

    Trivers Roosendaal

    Parklaan 9
    4702 XA Roosendaal

    Telefoon: (0165) 398 888
    E-mail: secretariaat@trivers.nl

    KvK: 65680200

    Trivers Bergen op Zoom

    Medisch Centrum De Poort

    Jan Borghoutsplein 2
    4624 BS Bergen op Zoom
    Telefoon: (0165) 398 888
    E-mail: secretariaat@trivers.nl
    KvK: 65680200